Használata

A vízipipa összeszerelésének, használatának első része, hogy a tartályt feltöltjük vízzel. A legoptimálisabb, ha kb 2cm-nyire lepi el a testből lelógó csőt a víz. Ha kevesebb a víz, akkor szíváskor (buborékoláskor) nem fogja ellepni a belógó csőt a víz, ellenben ha túl sok vizet töltünk a tartályba, akkor nehezebb lesz megszívni a vízipipát, a füstnek kisebb lesz a tere a tartályban, túl tömény lesz. Tehát a legmegfelelőbb: 2cm-t lepjen el a víz a csőből.

A tartályba érdemes a testet úgy belehelyezni, hogy a gumitömítést bevizezzük, így könnyebben összecsúszik a két darab, csavaros pipáknál pedig érdemes figyelni, nehogy „ferdén” csavarjuk be a testet, különben a menetek tönkremehetnek.

Következő lépésként a kerámiánkat kell ráhelyezni a vízipipa tetejére, ami lehet sima egyiptomi, vortex, phunnel, shisham. Általánosan pár tipp, minden kerámiához:

  • Sose tömd meg a kerámiát a pereménél magasabbra, mert azt a szén könnyen megégetheti, így tönkremegy a tömésed.
  • A „minél több, annál jobb” nem érvényesül. Ne nyomkodd bele a dohányt a kerámiába, csakhogy több férjen…egyes dohányok kifejezetten használhatatlanok így.
  • A lyukakra figyelj, próbáld meg nem eltömeszelni őket dohánnyal, különben nehéz lesz a vízipipa szívása, ami zavaró.
  • Lehetőleg alufóliával fedd le a kerámiát. Sokkal jobban véd a felesleges levegő beszivárgásától mint egy szénkonzol, és a lyukak méretét, számát is te határozhatod meg.

Ha a kerámiánkat a megfelelő tömítésekkel láttuk el, akkor erősen tartania kell magát, nem lazulhat ki, nem lehet ferde.

Az utolsó lépés, hogy a szívócsövünket beleerősítsük a csonkba. Itt tényleg nagyon fontos, hogy a lehető legjobb tömítést válasszuk meg, hisz meg kell gátolni, hogy a szívócső vége kilazuljon a vízipipából.

Most már csak egy dolog van hátra, a vízipipa tényleges használata. A jól beizzított szeneket helyezzük a kerámiára, és várjuk, míg átmelegszik a dohány, ne égessük meg hírtelen a forró levegővel. Míg melegszik a tömésünk, használhatunk hőtartósapkát. Egy 10-20másodpercnél többet ne hagyjuk a hőtartósapkát a tömésen, nehogy megégessük azt.

A vízipipázás közben előfordulhat, hogy a füst túl sűrű, kapar, rossz az íze. ilyenkor gyengén fújjunk vissza kicsit a pipába…így a felesleges füst eltávozhat a szelepen keresztül, a füstünk íze megint finom lesz.